Elohopea | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
tukes.fi › kemikaalit › elohopeaElohopea on hyvin myrkyllinen aine, joka aiheuttaa maailmanlaajuisesti vaaraa ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Elohopeaa kulkeutuu eri ekosysteemeiden läpi ravintoketjujen yläpään kuluttajiin, mutta myös ilmassa kaukokulkeutuvana ympäristöön. Suurin osa elohopeapäästöistä aiheutuu uuden elohopean tuotannosta, jalostuksesta ja elohopean käytöstä tuotteissa ja teollisuusprosesseissa.
Elohopea – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/ElohopeaElohopea on raskas metallinen alkuaine. Sen kemiallinen merkki on Hg (lat. hydrargyrum), järjestysluku 80 ja CAS-numero 7439-97-6. Elohopea poikkeaa monista muista metallisista alkuaineista siinä, että sen sulamispiste on alhainen, −38,9 °C. Se siis esiintyy huoneenlämmössä ja normaalissa ilmanpaineessa nestemäisenä. Muut metallit, joiden sulamispiste on lähellä huoneenlämpötila…
Elohopeamyrkytys – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › ElohopeamyrkytysElohopeamyrkytys on elohopean tai sen yhdisteiden aiheuttama myrkytys. Epäorgaanisen elohopean aiheuttaman myrkytyksen oireita ovat metallin maku suussa, voimakkaat oksennukset ja vatsakivut sekä pitkäaikaisissa myrkytyksissä ientulehdus ja verinen ripuli . Orgaaniset elohopeayhdisteet ja etenkin niistä luonnossa muodostuva metyylielohopea kasautuvat elimistöön ja voivat aiheuttaa aivosolujen tuhoutumista, vapinaa, halvauksia, silmien näkökentän supistumista, kuuroutta ja ...
Elohopea – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › ElohopeaElohopea on raskas metallinen alkuaine. Sen kemiallinen merkki on Hg, järjestysluku 80 ja CAS-numero 7439-97-6. Elohopea poikkeaa monista muista metallisista alkuaineista siinä, että sen sulamispiste on alhainen, −38,9 °C. Se siis esiintyy huoneenlämmössä ja normaalissa ilmanpaineessa nestemäisenä. Muut metallit, joiden sulamispiste on lähellä huoneenlämpötilaa, ovat cesium, frankium, gallium ja rubidium. Elohopea on harmaan värinen ja sillä on metalleille ominainen kiilto ...
Elohopea lääketieteessä - Elisa
www.saunalahti.fi › ~arnoldus › mercuriuElohopea vanhalla ja keskiajalla Antiikin aikana elohopean nimenä oli kreikan kielessä hydrargyros, nestemäinen hopea, ja latinassa argentum vivum, elävä hopea. Keskiajalla, alkemian ja astrologian valtakaudella, elohopea yhdistettiin Merkurius-jumalaan ja hänen mukaansa nimettyyn Merkurius-planeettaan.