Perustietoa elohopeasta | Elohopea | Alai
alai-web.org › fi › us-epa-suomi-3Ihmisten altistuminen epäorgaanisille elohopeasuoloille voi tapahtua sekä työ- että ympäristöolosuhteissa. Ammatteja, joissa elohopealle ja sen suoloille altistumisen riski on suurempi, ovat muun muassa kaivostoiminta, sähkölaitteiden valmistus sekä kemian- ja metallinjalostus, jossa käytetään elohopeaa.
Elohopea - THL - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
thl.fi › fi › webElohopealle altistuminen Ihminen altistuu elohopealle pääasiassa ravinnon kautta. Koska metyylielohopea rikastuu ravintoketjussa, ravintoketjun huipulla olevat suuret petokalat ovat sen merkittävimpiä lähteitä ihmiselle. Metyylielohopeasta noin 95 % imeytyy ruuansulatuskanavassa ja sen puoliintumisaika elimistössä on noin 50 vrk.
Elohopea - Ruokavirasto
www.ruokavirasto.fi › elintarvikkeetLuonnossa elohopea esiintyy eri muodoissa: metallinen elohopea, epäorgaaniset elohopeasuolat ja orgaaniset elohopeayhdisteet (erityisesti metyylielohopea). Metyylielohopea on elohopean myrkyllisin muoto. Ihmisen altistuminen elohopealle tapahtuu ensisijaisesti ravinnon kautta. Elohopeaa esiintyy ennen kaikkea eläinperäisissä elintarvikkeissa.