Vallanjako-oppi – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vallanjako-oppiVallanjako-oppi on valtioteoria, jonka mukaan toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovallan on kuuluttava eri elimille. Se on vaikuttanut useimpiin nykyaikaisiin valtiosääntöihin. Opin on kehittänyt ranskalainen Montesquieu. Vallanjako-oppi on esitelty Montesquieun pääteoksessa Lakien henki. Samaa olivat aiemmin jo hahmotelleet Niccolò Machiavelli, John Locke ja James Harrin…
Vallan kolmijako-oppi - UEF
erepo.uef.fi › bitstream › handleJun 06, 2017 · Vallan kolmijako-oppi – viisi esimerkkitapausta vallanjaon toteutumisesta Pääaine Filosofia Työn laji Pro-gradu tutkielma Aika 18.4.2017 Sivuja Tiivistelmä Tämä tutkielma käsittelee vallanjako-opin historiaa ja nykypäivää sen teoreettisista lähtökohdista verraten sitä kuitenkin jatkuvasti käytäntöön, todellisiin valtioihin.
Vallanjako-oppi – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › Vallanjako-oppiVallan kolmijako-oppi on perustava osa länsimaisten demokratioiden hallintomuotoa. Suomen hallitusmuodossa kolmijako-oppi otettiin käyttöön itsenäistymisen jälkeisenä vuonna 1919, mutta alkuperäisestä mallista luovuttiin ajan kuluessa kytkemällä lainsäädäntövalta ja toimeenpanovalta kiinteästi toisiinsa. Perusajatus säilyi ...
Vallan kolmijako - Peda.net
peda.net › id › 5190a3940e5Vallan kolmijako. Toimeenpanovalta: Valtioneuvosto eli hallitus, pääministeri johtaa, presidentti nimittää pääministerin, presidentti vahvistaa lait ja johtaa ulkopolitiikkaa ulkoministerin kanssa. Kansa valitsee eduskunnan jäsenet ja tasavallan presidentin vaaleilla. EU säätää lakeja ja ne on hyväksytettävä eduskunnassa.