Lukija tekstin tulkitsijana. Lukija suhteuttaa lukemaansa tekstiä tavoitteeltaan samanlaisiin teksteihin. Tekstin tavoitteena voi olla tiedottaminen, vaikuttaminen, ohjaaminen tai pohtiminen. Lisäksi monilla teksteillä on samanaikaisesti useita eri tavoitteita.
VerkkoPalaa takaisin tekstin pariin aikaisintaan puolen tunnin kuluttua. Lue teksti ääneen ja tarkista, ettei siellä ole epäloogisuuksia. Hyvin usein löydät tällä tavalla myös …
Mikä on tekstin konteksti? Mistä osista teksti rakentuu? Miten se rakentuu? Mikä on eri osien tehtävä kokonaisuudessa? Kuinka moniääninen se on (ketkä pääsevät ääneen)? Mikä edellisen perusteella on tekstin tavoite? Vertaa tekstin netti- ja printtiversioita keskenään. Mitä huomaat? 4.
Kunkin kysymyksen jälkeen esitetään lyhyesti tietoa ja ohjeita avuksi tekstin arviointiin ja mahdolliseen parannustyöhön. 1. Näkyykö tekstistä, kenelle se on tarkoitettu? Toimivan tekstin tärkeimpiä ominaisuuksia on, että se vastaa ajatellun lukijan tarpeisiinsa ja että lukija kokee kuuluvansa tekstin kohderyhmään.
VerkkoTekstin taustat ja tavoitteet Tekstillä on aina tarkoitus. Teksti kirjoitetaan jonkin asian kommunikoimiseksi jollekulle tai joillekuille. Esimerkiksi tekstiviestillä haluamme …
Tekstejä voidaan tarkastella ja tutkia eri näkökulmista. Tekstejä tutkitaan esim. kirjallisuudentutkimuksen, kielitieteen, sosiologian ja teologian alalla. …
Mitä tekstillä tehdään? Mikä on tekstin tavoite? Kuka lukee tekstin? Kenelle teksti on suunnattu? Minkälainen on kirjoittajan rooli? Missä teksti julkaistaan?
VerkkoUseimmiten teksteistä annetaan palautetta kirjallisesti, jolloin palaute on helpompi muotoilla huolellisesti. Myös konkreettisia muokkausehdotuksia on helpompi esittää ja …
Artikkeleissa voi olla julkaisupaikan ja tekstin tavoitteen ohjaamana seuraavia osia: pääotsikko, ala- ja väliotsikot; ingressi; leipäteksti; nostot; tietoruudut, …
VerkkoToimivan tekstin tärkeimpiä ominaisuuksia on, että se vastaa ajatellun lukijan tarpeisiinsa ja että lukija kokee kuuluvansa tekstin kohderyhmään. Kun suunnittelet tekstiä, kirjoita …
Tekstin taustalla on se ihminen, jolla on jotakin sanottavaa. Tämä sanottava voi olla peräisin hänen omista ajatuksistaan tai esimerkiksi tutkimusaineistosta, jota hän on analysoinut. Joidenkin tekstien lähteinä ovat toiset tekstit, ja lisäksi niiden kirjoittamiseen osallistuu useita henkilöitä.
VerkkoMikä on tekstin konteksti? Mistä osista teksti rakentuu? Miten se rakentuu? Mikä on eri osien tehtävä kokonaisuudessa? Kuinka moniääninen se on (ketkä pääsevät …
Keskity tekstin muokkaamiseen paremmaksi, älä kirjoittajan taitoihin. Pohdi, millaista palautetta kirjoittaja tarvitsee. Esimerkiksi uransa alussa olevat kirjoittajat kaipaavat usein kannustavampaa palautetta, kun taas kokeneemmat kirjoittajat saattavat ottaa mieluummin vastaan suoria ja lyhyitä korjausehdotuksia.
- Tekstin aihe, tekstilaji, julkaisuaika ja -paikka, kirjoittaja - Mihin kirjoittaja pyrkii? - Miten kirjoittajan tavoite näkyy tekstin tyylissä? Tee ...
Feb 28, 2020 · Kirjoitustaidon kokeessa tavoitteena on kirjoittaa omaääninen teksti perustellusta näkökulmasta. Tiirismaan lukion äidinkielenopettaja Ruusa Einiö jakoi Abitreeneille vinkit siihen, miten se tehdään. Lue, miten valmistaudut kirjoitustaidon kokeeseen!
VerkkoTekstin tavoite on ilmaistu selkeästi. Tutkimusongelma on ilmaistu selkeästi. Teoreettinen viitekehys on määritelty. Tutkimuskysymys tai hypoteesi on muotoiltu …
Tekstin tavoite sanelee pitkälti sen, miten aihe kannattaa rajata. Kaikkea mahdollista aiheesta ei voi kertoa, vaan kirjoittajan on valittava näkökulma. Koulun ...
Tähän vaikuttaa tekstin tavoite ja lukija. Jäsennys tarkoittaa, että kirjoittaja esittää ajatukset lukijalle kirjoittajan haluamassa järjestyksessä. Samassa ...