Teksti ja tekstilaji | Opetushallitus
www.oph.fi › fi › koulutus-ja-tutkinnotTekstilajit. Tekstien luokittelu tekstilajeihin perustuu siihen havaintoon, että teksteillä on yhteisiä ominaisuuksia, esimerkiksi viestinnällisiä tavoitteita, tekstuaalisia rakenteita tai kielellisiä piirteitä. Tekstilajin käsitettä käytetään arkikielessä ja eri tieteenaloilla eri tavoin ja luokituksia on monenlaisia.
TEKSTI, TEKSTITYYPPI , TEKSTILAJI JA KONTEKSTI - Peda.net
peda.net › id › 900cde828251. Tietoa välittävät, pohtivat ja erittelevät tekstit: - uutinen, raportti, referaatti, haastattelu, essee, artikkeli jne. 2. Vaikuttavat tekstit: - mielipidekirjoitus, mainos, kolumni, arvostelu, pakina jne. 3. Ohjailevat tekstit: - lakiteksti, ruokaohje, käyttöohje, saarna jne.
Tekstilajit - Peda.net
peda.net › id › 5ac61548a1eTekstityyppi tarkoittaa taas tekstien sisällön yhtäläisyyksiä. Esimerkiksi uutinen on tekstilaji, joka on tekstityypiltään tietoa välittävä. Tavallisimmat tekstit tunnistamme yleensä helposti, koska niitä on ympärillämme jatkuvasti. Esimerkiksi uutinen, satu ja mainos ovat tuttuja ja niiden piirteet selkeästi tunnistettavia.
TEKSTI, TEKSTITYYPPI , TEKSTILAJI JA KONTEKSTI - Peda.net
https://peda.net/id/900cde82825WebTeksti, tekstityyppi, tekstilaji ja konteksti. = merkityskokonaisuus, esim. ”ulos!”. 1. Tietoa välittävät, pohtivat ja erittelevät tekstit: - uutinen, raportti, referaatti, haastattelu, essee, …