Farmakologia – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › FarmakologiaLääkkeiden vaikutusmekanismeihin liittyy usein myös elimistön luontaiset ligandit, entsyymit ja kuljetusproteiinit, proteiinien synteesi, kuljetus ja hajotus sekä signaalien välitys, integraatio ja vahvistus. [2] Monet lääkeaineet vaikuttavat esimerkiksi autonomisen hermoston välittäjäaineiden toimintaan.
Farmakologia – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/FarmakologiaFarmakologia (kreik. farmakon, lääke tai myrkky ja logos, oppi) on lääketieteen ala, joka tutkii lääkeaineiden vaikutuksia elimistöön, elimistön vaikutuksia lääkeaineisiin ja elimistön fysiologiaa ja biokemiaa siltä osin, kuin se on olennaista lääkeaineiden vaikutusten ymmärtämiselle. Farmakologian suomenkielisenä vastineena on käytetty sanaa lääkeaineoppi, mutta se ei ole vakiintunut.
Jakautumistilavuus – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › JakautumistilavuusJakautumistilavuus ( ) on farmakologiassa käytetty suure, joka kuvaa lääkeaineen jakautumista elimistössä . Jakautumistilavuus lasketaan annetun lääkeaineen määrästä tilavuutena ja sen pitoisuudesta plasmassa. Jakautumistilavuus on se tilavuus, joka tarvittaisiin, mikäli lääkeaineen pitoisuus muualla elimistössä olisi sama kuin ...
Lääkkeet kaatavat vanhuksia? | Akuutti | yle.fi
yle.fi › aihe › artikkeliNov 19, 2014 · Ikääntymiseen liittyvät elimistön toiminnan muutokset ja lisääntynyt sairastuvuus tekevät iäkkäistä herkkiä lääkehoidon aiheuttamille haitoille. Lääkkeet imeytyvät suolistosta verenkiertoon pääosin yhtä hyvin kuin nuoremmillakin, mutta lääkkeen jakautuminen ja poistuminen elimistöstä hidastuvat.
Lasten lääkehoito - Fimea.fi - Fimea
www.fimea.fi › vaestolle › lasten_laakehoitoLääkkeiden tehon ja turvallisuuden varmistaminen on erityisen tärkeää, kun lapselle annetaan lääkkeitä. Lääkkeiden käyttäytyminen ja vaikutukset voivat olla lapsilla erilaiset kuin aikuisilla. Varsinkin pienten lasten elimistössä lääkkeiden käyttäytyminen ja vaikutukset voivat olla erilaiset kuin aikuisilla. Tämä johtuu muun ...