Materiaali käsittelee sote-uudistuksen vaikutuksia työpajatoimintaan. Sote-uudistuksessa työpajojen yleisin palvelu, kuntouttava työtoiminta, siirtyy hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Tämän jälkeen kunnalliset työpajat eivät enää voi tuottaa sitä. Mitä merkitsee, jos työpajatoiminta jää kuntaan – entä jos se siirtyy hyvinvointialueille?
Pelkästään kuntouttavaa työtoimintaa tuottavia työpajoja on vain murto-osa kaikista työpajoista: 14, ja niistä vain 3 kuuluu kunnan sosiaali- ja terveystoimen alaisuuteen. Valtaosa, yhteensä n. 55 %, kunnallisista työpajoista asemoituu joko nuoriso- ja/tai vapaa-aikatoimen tai sivistys- ja/tai kulttuuritoimen alaisuuteen.
Kyseessä on elämänhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä edistävien palveluiden kokonaisuus. Uudistuksessa korostetaan kuntouttavan työtoiminnan tavoitteellisuutta ja asiakkaan oikeutta hyvään sosiaalihuoltoon ja sen tavoitteena on parantaa asiakkaiden saamaa palvelua ja …
Materiaali käsittelee sote-uudistuksen vaikutuksia työpajatoimintaan. Sote-uudistuksessa työpajojen yleisin palvelu, kuntouttava työtoiminta, siirtyy hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Tämän jälkeen kunnalliset työpajat eivät enää voi tuottaa sitä. Mitä merkitsee, jos työpajatoiminta jää kuntaan – entä jos se siirtyy hyvinvointialueille?
20.1.2022 · Kuntoutuksen uudistus - Sosiaali- ja terveysministeriö Kuntoutuksen uudistus Sosiaali- ja terveysministeriössä toteutetaan pääministeri Marinin hallitusohjelman mukaista kuntoutuksen uudistusta syksyllä 2020 julkaistun kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelman mukaisesti.
Jos hyvinvointialueille siirtyvä kuntouttava työtoiminta ei jatkossa enää siirrä pois rahoitusvastuuta kunnilta ja kunnilla ei enää ole rahoitusvastuuta toimeentulotuesta, onko olemassa vaara, että asiakkaat jäävät toimeentulotuen varaan ja heidän on vaikea päästä työttömyysetuuksien pariin? Mitkä ovat kuntien intressit näitä asiakkaita kohtaan?
Sote-uudistus ja kuntouttava työtoiminta. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuollon palvelu. Kuntouttava työtoiminta siirtyy muiden sosiaalihuollon palveluiden tapaan hyvinvointialueiden vastuulle (SHL 14 §). Hyvinvointialueet huolehtivat kuntouttavan työtoiminnan palveluiden riittävyydestä alueella tarvetta vastaavasti.
Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu. Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on. ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä ...
Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu niille henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kyseessä on siis toissijainen palvelu TE-palveluihin nähden.
Jatkossa hyvinvointialueet voivat itse tuottaa kuntouttavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta tai hankkia niitä kilpailutuksen kautta. Kunnalliset työpajat eivät niitä enää voi tuottaa eivätkä siten saada kuntouttavaan työtoimintaan liittyvää valtion korvausta.
Sote-uudistus vaikuttaa merkittävästi koko kaupungin toimintaan. Vaikutukset ovat laajimmat sote-toimialalla, mutta lisäksi uudistus vaikuttaa koko kaupungin hallintoon, talouteen, talousjärjestelmiin ja päätöksenteon järjestämiseen sekä pelastuslaitokseen. Siksi sote-uudistukselle asetettiin helmikuussa 2021 kaupunkitasoinen ohjausryhmä.
6.5.2021 · Jotta sote-uudistus etenisi suunnitellussa aikataulussa, pitäisi eduskunnan ehtiä käsitellä asia ennen istuntotaukoa kesäkuun loppuun mennessä. Voimaanpanolain on tarkoitus astua voimaan 1.7.2021, jonka jälkeen hyvinvointialueet perustetaan ja hyvinvointialueiden toimintaa ja hallintoa pohjustavat väliaikaiset valmistelutoimielimet aloittavat toimintansa.
Sote-uudistus ja hyvinvointialueiden rooli; Sote-uudistus ja kuntouttava työtoiminta; Kunnan rooli sote-uudistuksen jälkeen; Kuntouttavan työtoiminnan ...
Jan 20, 2022 · Kuntoutuksen uudistus - Sosiaali- ja terveysministeriö Kuntoutuksen uudistus Sosiaali- ja terveysministeriössä toteutetaan pääministeri Marinin hallitusohjelman mukaista kuntoutuksen uudistusta syksyllä 2020 julkaistun kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelman mukaisesti.
25.2.2021 · Kuntouttavaa työtoimintaa pitää jatkaa, sillä se ehkäisee syrjäytymistä ja lisää osallisuutta sekä integroi työelämään. – Se on selkeästi sosiaalipuolen tehtävä mutta yhtä tärkeää on pitää huolta toiselta puolelta puuttuvasta palvelusta. Tutkimusten mukaan parhaiten työelämään integrointiin vaikuttavat lähimpänä työelämää olevat palvelut.