Vallanjako-oppi – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vallanjako-oppiVallanjako-oppi on valtioteoria, jonka mukaan toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovallan on kuuluttava eri elimille. Se on vaikuttanut useimpiin nykyaikaisiin valtiosääntöihin. Opin on kehittänyt ranskalainen Montesquieu. Vallanjako-oppi on esitelty Montesquieun pääteoksessa Lakien henki. Samaa olivat … Näytä lisää
Montesquieu – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/MontesquieuVerkkoMontesquieu piti vallan keskittymistä pahimpana kansalaisten vapautta uhkaavana asiana. Hänen esittämänsä ratkaisu tähän uhkaan on vallan kolmijako-oppi, jonka mukaan lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan piti olla eri ihmisten käsissä.
Vallan kolmijako - Peda.net
https://peda.net/id/cf03fcf4921Verkko1. Mitä tarkoittaa vallan kolmijako? 2. Kenellä on Suomessa lainsäädäntövalta? 3. Kenellä on Suomessa toimeenpanovalta? 4. Kenellä Suomessa on tuomiovalta? 5. Miksi demokratiassa on vallan kolmijako? Miksi diktatuurissa ei ole vallan kolmijakoa? 6. Missä valtioissa on …
Vallanjako-oppi – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › Vallanjako-oppiVallan kolmijako-oppi on perustava osa länsimaisten demokratioiden hallintomuotoa. Suomen hallitusmuodossa kolmijako-oppi otettiin käyttöön itsenäistymisen jälkeisenä vuonna 1919, mutta alkuperäisestä mallista luovuttiin ajan kuluessa kytkemällä lainsäädäntövalta ja toimeenpanovalta kiinteästi toisiinsa.