Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntöä uudistetaan. Luonnos hallituksen esitykseksi on parhaillaan lausunnolla 10.6.2022 klo 16 asti. Jatkossa mielenterveys- ja …
Mar 30, 2023 · Itsemääräämisoikeus on päihde- ja mielenterveyspalveluissa keskeinen kaikkea toimintaa ohjaava periaate. Tässä koulutuksessa pääset tarkastelemaan itsemääräämisoikeuden merkitystä eri tilanteissa. Mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa ja miten se tulee huomioida palveluita suunniteltaessa, järjestettäessä ja toteutettaessa.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut pitäisi tulevaisuudessa järjestää asiakaslähtöisesti, kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti siten, että ne sopisivat näiden ryhmien tarpeisiin. Varsinkin lasten ja …
henkilökunnan näkökulmaa siihen, millä eri tavoilla asukkaiden itsemääräämisoikeus toteutuu ja miten se näyttäytyy arjessa. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva yksikkö on mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluasumisyksikkö, jossa suurimmalla osalla asukkaista päädiagnoosina on skitsofrenia.
WebTämän opinnäytetyön aiheena on asukkaiden itsemääräämisoikeuden toteutuminen mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluasumisyksikössä henkilökunnan …
Tulkinnallisten epäselvyyksien lisäksi nykyisen mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyy järjestelmällisiä ongelmia, kuten palvelujärjestelmän hajanaisuus, ...
WebItsemääräämisoikeus tarkoittaa potilaan oikeutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Terveyteen kohdistuva toimenpide voidaan suorittaa vain, jos ihminen …
Itsemääräämisoikeuden toteutuminen korostuu mielenterveys- ja päihdeosastolla, sillä siellä potilaan itsemääräämisoikeutta voidaan rajoittaa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa, kuinka potilaiden itsemääräämisoikeus toteutuu osastojakson aikana hoitajien näkökulmasta.
Itsemääräämisoikeus tarkoittaa potilaan oikeutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Terveyteen kohdistuva toimenpide voidaan suorittaa vain, jos ...
Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen on yleisesti tunnustettu ihmisoikeus, perusoikeus ja potilaslainsäädännön keskeisin potilaan oikeuk- sia ja hoitoa ohjaava ...
Webmielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluasumisyksikössä henkilökunnan näkökulmasta. Henkilökunnalle kohdistettujen kyselylomakkeiden avulla tarkoituksena oli …
Itsemääräämisoikeus tarkoittaa potilaan vapaaehtoisuutta hoitoon ja osallistumista itseään koskevaan päätöksentekoon riittävän ja ymmärrettävän tiedon pohjalta. Potilaalla on oikeus myös kieltäytyä hoidosta silloinkin, kun se voi johtaa hänen terveytensä tai henkensä vaarantumiseen. (Ks.
Itsemääräämisoikeus on keskeinen hoitotyön periaate. Itsemääräämisoikeutta käsitellään mielenterveyslaissa, päihdehuoltolaissa sekä laissa kehitysvammaisten ...
aatteita ovat itsemääräämisoikeus ja siihen perustuva vapaaehtoisuus (Pahlman 2003). Itsemääräämisoikeus voidaan jakaa laissa henkilön oikeuteen päättää itseään koskevista asioista ja omaisuuteen koskevista asioita. Oikeustieteellisesti itsemääräämisoikeus pitää sisällään oikeu-den kompetenssin ja oikeuden immuniteetin.
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden ja potilaiden palvelut ja hoito perustuvat pääsääntöisesti vapaaehtoisuuteen ja yhteisymmärrykseen. Joskus joudutaan kuitenkin tilanteisiin, joissa henkilön tai muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta on suojattava itsemääräämisoikeutta rajoittamalla. Uudistuksella tavoitellaan ...
Webaatteita ovat itsemääräämisoikeus ja siihen perustuva vapaaehtoisuus (Pahlman 2003). Itsemääräämisoikeus voidaan jakaa laissa henkilön oikeuteen päättää itseään …
WebItsemääräämisoikeuden toteutuminen korostuu mielenterveys- ja päihdeosastolla, sillä siellä potilaan itsemääräämisoikeutta voidaan rajoittaa. Opinnäytetyön …