WebSilloin, kun irtisanomisajat määräytyvät työsopimuslain mukaan, työnantaja ja työntekijä voivat sopia keskenään irtisanomisajoista. Irtisanomisaikaa ei kuitenkaan voi sopia …
WebKatso tästä artikkelista irtisanomisilmoitusta koskevat ohjeemme. Työntekijänä sinulla on oikeus päättää työsuhde ilman, että sinun tarvitsee perustella päätöstäsi …
WebIlmoitus työsuhteen irtisanomisesta Tällä ilmoituksella irtisanon työsopimukseni. Irtisanomisaikani on _____ työsopimuksen mukaan _____ päivää / kuukautta.
WebJos sinut irtisanotaan, tulee työnantajan ilmoittaa siitä henkilökohtaisesti. Jos taas itse irtisanoudut, sinunkin tulee tehdä työnantajallesi irtisanomisilmoitus. Katso …
WebJos työntekijä on laiminlyönyt työsuhteensa velvoitteita, häntä ei saa irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata menettelynsä. Pätevinä …
päättymispäivä. Jos irtisanoutuu siirtyäkseen uuteen työpaikkaan, irtisanomisilmoitusta ei kannata antaa ennen kuin uusi työsopimus on allekirjoitettu.
WebTyöntekijän oma irtisanoutuminen. Työntekijän ei tarvitse ilmoittaa mitään syytä työsopimuksensa irtisanomiselle. Työntekijän on irtisanoutuessaan noudatettava työsopimuksen mukaista irtisanomisaikaa, tai ellei …
WebILMOITUS TYÖSUHTEEN PÄÄTTÄMISESTÄ. KUULEMINEN (valitse kenttä A, B tai C tilanteen mukaan. Osoite Postinumero ja postitoimipaikka Puhelin. purkamisesta …
Työntekijän ei tarvitse perustella irtisanoutumistaan, vaan hän voi irtisanoutua puhtaasta halustaan. Laadi pätevä irtisanomisilmoitus Docuen muuntuvalla ...
WebTyöntekijä saa palkkaa koko irtisanomisajan, vaikka työvelvoite päättyisikin. Myös muut työsuhteen oikeudet ja velvollisuudet ovat voimassa. Työntekijä ei voi esimerkiksi tuottaa …
Voit irtisanoa vakituisen työntekijäsi vain perustellun syyn vuoksi. Määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän irtisanominen on mahdollista vain, ...
”Irtisanomisaikani päättymisaika” -kohtaan merkitään päivämäärä, joka lasketaan työntekijän ilmoittamasta irtisanoutumispäivästä. Irtisanomisaika on 14 päivää, ...