Farmakokinetiikka – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/FarmakokinetiikkaFarmakokinetiikka (farmakon, rohdos, lääke; kinein, liikkua) on farmakologian osa-alue, joka keskittyy lääkeaineen vaiheisiin elimistössä, toisin sanoen sen imeytymiseen eri reittejä, jakaantumiseen elimistössä, sekä eliminoitumiseen eli aineenvaihduntaan, ja erittymiseen pois elimistöstä. Lääkeaineiden eliminoitumiseen liittyy usein geneettisiä eroja yksilöiden välillä. Näitä tutkii farma…
farmakokinetiikka - Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi › ltt00820Oct 18, 2016 · lääkeaineiden imeytymistä, jakautumista elimistöön, aineenvaihduntaa ja erittymistä käsittelevä farmakologian osa; ks. farmakologia Katso myös Lääketieteen sanasto farmakologia Lääketieteen sanasto Tämä on lääketieteen termejä selittävä sanasto. Hae lisää tietoa Terveyskirjaston sisällöistä hakusanalla farmakokinetiikka 401
Lääkeaineiden ongelmalliset yhteisvaikutukset
www.duodecimlehti.fi › duo80236Lääkkeiden kliinisesti tärkeiden yhteisvaikutusten esiintymisessä on suuria potilaskohtaisia eroja. Vaarallisia lääkeyhdistelmiä tulee mahdollisuuksien mukaan välttää tai muuttaa niiden annostusta. Suuri osa lääkkeiden ongelmallisista yhteisvaikutuksista johtuu sytokromi P-450 (CYP) -välitteisen lääkeainemetabolian estosta tai induktiosta jo imeytymisvaiheessa ns. alkureitin metabolian aikana.
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset, lääkeaineiden ...
www.kaypahoito.fi › nix02116Jan 08, 2020 · Absoluuttinen riski SSRI-lääkkeitä käyttävillä yli 50-vuotiailla, joilla ei ole muita vuotoriskiä lisääviä tekijöitä, on kuitenkin vain luokkaa 1 lisävuoto 400 potilasvuotta kohden 2. Serotoniinin takaisinoton esto verihiutaleissa vähentää niiden aggregaatiotaipumusta ja lisää vuotoaikaa. Lisäksi SSRI-lääkkeet lisäävät mahan haponeritystä 1.
Mistä lääkkeiden yhteisvaikutukset johtuvat? | Lääketalo ...
www.terveyskyla.fi › laaketalo › lääkkeiden-käyttApr 09, 2021 · Farmakokinetiikka kuvaa sitä minkälaiset lääkepitoisuudet elimistössä ja vaikutuspaikassa saavutetaan. Ensin mainitut eli farmakodynaamiset yhteisvaikutukset ovat tavallisia samaan suuntaan (agonistit) tai päinvastaisesti (antagonistit) vaikuttavien lääkkeiden välillä ja koskevat usein lääkkeitä, joilla hoidetaan samaa sairautta. Jälkimmäistä eli farmakokineettistä yhteisvaikutustyyppiä taasen voi ilmetä miltei minkä tahansa lääkeaineryhmien välillä.