Kielitoimiston ohjepankki
www.kielitoimistonohjepankki.fi › ohje › 138Seuraavassa esimerkissä Philip Teirin romaanin Talvisota puhejaksot esitetään käyttäen ensin lainausmerkkejä, sitten vuorosanaviivoja: ”Sinun on soitettava hänen vaimolleen. Onko sinulla numeroa?” ”Hän on varmasti galleriassa. Ehkä sinne voisi soittaa?” Eeva sanoi. ”Hyvä, soittaisitko?” – Sinun on soitettava hänen vaimolleen. Onko sinulla numeroa?
Lainausmerkit ” - Kielikello
www.kielikello.fi › - › lainausmerkit-Tavallisimmin lainausmerkeillä osoitetaan, että teksti on suoraa sanasanaista siteerausta puheesta, ajatuksista tai kirjoituksesta. Tällaista lainattua jaksoa edeltää usein kaksoispisteeseen päättyvä johtolause, joka kertoo, kuka puhuu tai kirjoittaa. Johtolause voi myös seurata lainausta tai olla sen keskellä.
Lainausmerkki – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/LainausmerkkiLainausmerkki on välimerkki, jota käytetään yleensä pareittain erottamaan tekstistä suora lainaus. Tällöin yksi lainausmerkki kirjoitetaan erotettavan tekstin alkuun ja toinen sen loppuun, joten yleensä puhutaankin monikollisesti lainausmerkeistä eikä vain yhdestä lainausmerkistä. Lainausmerkkejä voidaan käyttää myös ironisesti tai loitontaen ilmaisemaan, että kirjoittaja ei itse välttämättä ole täysin valmis allekirjoittamaan väitettä.
Lainausmerkki – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › LainausmerkkiToisaalta samasta syystä lainausmerkit voivat joskus olla paikallaan, jos nimenomaan halutaan korostaa, että ilmaus on jotenkin epätavallinen tai outo. Neutraalimpi vaihtoehto on lisätä ilmauksen eteen määrite niin sanottu (tai lyhenne ns. ). Harkinnan mukaan voi arkityylistäkin sanaa kuitenkin käyttää sellaisenaan. [4]