Slovakia - European Union
european-union.europa.eu › principles-countriesMay 01, 2004 · Slovakia on parlamentaarinen demokraattinen tasavalta, jossa enintä toimeenpanovaltaa käyttää hallituksen päämiehenä toimiva pääministeri. Valtionpäämiehenä toimii presidentti, jolla on muodollisesti toimeenpanovalta, mutta jonka pääasialliset tehtävät ovat edustuksellisia.
25. Demokratia
https://peda.net/id/fa0f094e865Toimeenpanovaltaa käyttää Suomessa hallitus, joka hallitsee maata eduskunnan säätämien lakien mukaisesti. Toimeenpanovaltaa käyttävät hallituksen ohella myös viranomaiset, jotka eivät …
Suomen poliittinen järjestelmä – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_poliittinen_järjestelmäSuomen poliittinen järjestelmä on hallintomuodoltaan parlamentaarinen demokratia. Suomessa on käytössä monipuoluejärjestelmä. Vallan kolmijako-opin mukaan lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, parlamentaarista toimeenpanovaltaa edustaa pääministerin johtama valtioneuvosto ja oikeuslaitos on riippumaton toimeenpano- ja päätösvallasta. Valtionpäämiehenä puolestaan toimii tasavallan presidentti, joka johtaa ulkopolitiikkaa valtioneuvoston kanssa.
Alankomaat - European Union
european-union.europa.eu › principles-countriesMar 26, 1995 · Valtiomuoto. Alankomaat on parlamentaarinen, perustuslaillinen monarkia, jonka hallituksen päämiehenä toimii pääministeri ja valtionpäämiehenä kuningas tai kuningatar. Toimeenpanovaltaa käyttää hallitus. Maa jakautuu 12 maakuntaan ja 388 kuntaan. Se jakautuu myös 22 vesistöalueeseen.
Toimeenpanovalta – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › ToimeenpanovaltaToimeenpanovalta Toimeenpanovalta eli operatiivinen valta tarkoittaa kaikkea sellaista valtaa, mikä ei ole lainsäädäntövaltaa eikä tuomiovaltaa. Toimeenpano tarkoittaa lakien toimeenpanemista. Hallintokoneisto vastaa lakien toimeenpanosta eli hallinto siis toteuttaa lait käytännössä.
Lain säätäminen Suomessa – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lain_säätäminen_SuomessaLain säätämisen valtaa eli lainsäädäntövaltaa käyttää Suomessa eduskunta. Vallan kolmijako-opin mukaan lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on erotettava toisistaan. Suomen valtion toimesta kolmijako-oppi otettiin käyttöön itsenäistymisen jälkeen vuoden 1919 hallitusmuodossa, mutta siitä luovuttiin kytkemällä lainsäädäntövalta ja toimeenpanovalta kiinteästi toisiinsa. Nykyään Suomi on parlamentaarinen, eli päätökset tehdään aina äänestämällä kahden vaihtoehdon välillä. La…