Nollasopimuksessa työntekijän viikkotuntimäärä on sovittu nollan ja esimerkiksi 38 tunnin ... Työsopimuslaissa on lisäksi säännös irtisanomisajan palkasta ...
Työajan vaihteluväli työsopimuksessa on yleensä nollasta tunnista työehtosopimuksen mukaiseen enimmäistyöaikaan, esimerkiksi 115 tuntia kolmessa viikossa. Työnantaja päättää, kuinka paljon tarjoaa työtä työntekijälle. Toisaalta työ voi lopulta olla jopa täysipäiväistä.
Nollatuntisopimus, nollasopimus, nollatyösopimus, vaihtelevan työajan työaikajärjestely ja tarvittaessa töihin tuleva eli tt. Kaikilla näillä tarkoitetaan ...
Nollatuntisopimus ja irtisanominen Jos työnantaja irtisanoo nollatuntisopimuksen, ei hän voi lopettaa työn tarjoamista irtisanomisaikana. Jos nollatuntisopimus irtisanotaan, tulee irtisanomisaikana tarjotun työn määrän vastata irtisanomista edeltävän 12 viikon työvuorojen keskiarvoa.
0–5 vuotta. 14 vrk. yli 5 vuotta. 1 kk. Silloin, kun irtisanomisajat määräytyvät työsopimuslain mukaan, työnantaja ja työntekijä voivat sopia keskenään irtisanomisajoista. Irtisanomisaikaa ei kuitenkaan voi sopia kuutta (6) kuukautta pidemmäksi.
VerkkoNollatuntisopimus, vuosiloma ja vapaa Vuosilomasta säädetään vuosilomalaissa, mutta työ- ja virkaehtoehtosopimuksissa voi olla tästä poikkeavia ehtoja. Esimerkiksi lomaa voi ansaita vuosilomalaissa …
VerkkoNollasopimus. Nollasopimus eli nollatuntisopimus tarkoittaa osa-aikaista työsopimusta, jossa ei ole sovittu tarkkaa työaikaa vaan ainoastaan työajan vaihteluväli. Jos teet nollasopimuksen, sinulle ei …
VerkkoTyöaika voi olla esimerkiksi 0-40 tuntia viikossa (ns. nollatuntisopimus) tai 20-40 tuntia viikossa. Vaihtelevalla työajalla tarkoitetaan myös työaikajärjestelyä, jossa työntekijä …
Jos työntekijän toteutunut työaika edeltäneiltä 12 kuukaudelta osoittaa, että työsopimukseen sovittu vähimmäistyöaika (työaikaehdon alaraja) ei vastaa todellista tarvetta, työnantajan on työntekijän pyynnöstä neuvoteltava työaikaehdon muuttamisesta vastaamaan todellista tarvetta.
VerkkoVaihtelevan työajan sopimuksella viitataan yleensä sopimukseen, jossa työntekijän työaika määrättynä ajanjaksona vaihtelee työsopimuksen mukaisen …
Nollatuntisopimuksen purkamisia tai irtisanomisia tapahtuu hyvinkin usein, työnantajat vain tyypillisesti väittävät muuta. Työnantaja ei voi väitteellään kuitenkaan luoda oikeustilaa eli muuttaa päättämistä tuntien loppumiseksi.
Irtisanomisaika on. 14 päivää, jos työsuhde on jatkunut enintään yhden vuoden; 1 kuukausi, jos työsuhde on jatkunut 1-4 vuotta. 2 kuukautta, jos työsuhde on …
”nollasopimusta” ei voi irtisanoa tai purkaa. Tällä väitteellä tarkoitetaan sitä, että työnantaja voi useissa vaihtelevan työajan sopimuksissa vain lopettaa ...
VerkkoMikäli noudatetaan esimerkiksi 14 päivän irtisanomisaikaa, ja työntekijä irtisanoo työsuhteensa päättymään kuukauden 1. päivänä, päättyy työsuhde 15. päivänä samaa kuuta. Mikäli irtisanomisaika lasketaan …