Työhyvinvointi syntyy työn arjessa ja se kohdistuu esimerkiksi henkilöstöön, työympäristöön, työyhteisöön, työprosesseihin tai johtamiseen.Yleis- ja työterve...
2. Mistä työhyvinvointi koostuu? 2.1 Työkyvyn ja työhyvinvoinnin kehittäminen työpaikalla. Työkyvyn ja työhyvinvoinnin kehittämisen päävastuu työpaikalla on ...
Työhyvinvoinnin kehittäminen ja henkilöstön työkyvyn ylläpito onnistuvat parhaiten, kun niihin sitoutuvat ja panostavat niin yrityksen johto, henkilöstöhallinto kuin työntekijätkin, yhdessä työhyvinvoinnin asiantuntijakumppanin ja työterveyshuollon palveluntarjoajan kanssa.
Työhyvinvointi. Työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työ ja sen mielekkyys, terveys, turvallisuus ja hyvinvointi. Työhyvinvointia lisäävät muun muassa hyvä ja motivoiva johtaminen sekä työyhteisön ilmapiiri ja työntekijöiden ammattitaito.
Mistä työhyvinvointi koostuu? Työhyvinvointi on aikaan ja kulttuuriin sidottu termi. (Sinokki & Virtanen 2014, 28.) Varttuneempi ikäpolvi, yli 50 -vuotiaat, kokevat työn erityisen merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Vastaavasti tarkastellessa ikäkaaren …
Mistä työhyvinvointi koostuu? Antellin asiantuntijoiden mukaan työhyvinvointi koostuu muun muassa seuraavista tekijöistä: Hyvästä esimiestyöstä, joka näkyy kaikille tasapuolisena ja tasa-arvoisena kohteluna. Esimiestyön täytyy myös olla tasalaatuista ja linjassa eri esimiesten ja yritysjohdon kesken. Organisaation tuesta.