sinä etsit:

Mikä valtion ja kunnan palveluja erottaa

Kuntatalous ja valtio | Kuntaliitto.fi
https://www.kuntaliitto.fi/talous/kuntatalous-ja-valtio
7.9.2022 · Perustuslain mukaan Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. Kuntien hallinnon yleisistä perusteista ja kunnille annettavista …
Valtionosuusjärjestelmä – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › Valtionosuusjärjestelmä
Vuonna 2021 valtionosuusprosentti on 25,67. Kuntakohtaisesti prosenttiosuudet vaihtelevat suuresti. Yhden kunnan valtionosuus saadaan, kun kunnan laskennallisesta perusteesta/kustannuksesta vähennetään kunnan omarahoitusosuus, joka on yhtä suuri (€/asukas) kaikissa kunnissa. Vuonna 2021 kunnan omarahoitusosuus on 3747,29 € asukasta kohti.
Julkinen palvelu on kunnan ja valtion vastuulla - Minilex
https://www.minilex.fi › julkinen-palvelu-on-kunnan-ja...
Julkisen hallinnon tehtävänä on tuottaa näitä palveluita ja huolehtia palveluiden saatavuudesta. Suurimman osan julkisista palveluista tarjoavat valtio sekä ...
Laki kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta 618/2021
https://www.finlex.fi › laki › alkup
Kunnan peruspalvelujen valtionosuuden laskemisen perusteina ... vähennetään kuntien valtionosuudesta tätä erotusta vastaava euromäärä.
Kunnat - Sosiaali- ja terveysministeriö
https://stm.fi/kunnat
Kunnan on seurattava asukkaittensa terveyden ja hyvinvoinnin kehitystä väestöryhmittäin. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on otettava huomioon kunnan kaikissa toiminnoissa ja …
Valtio – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtio
Valtio tarkoittaa sekä aluetta että oikeusjärjestelmää. Poliittisesti ja alueellisesti valtio on itsenäinen ja yhtenäinen kokonaisuus. Toisaalta se on hallinnollinen, oikeudellinen ja taloudellinen …
Kunnat - Sosiaali- ja terveysministeriö
stm.fi › kunnat
Kunnat vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Ne voivat tuottaa sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelut yksin tai muodostaa keskenään kuntayhtymiä. Kunta voi myös ostaa sosiaali- ja terveyspalveluja muilta kunnilta, järjestöiltä tai yksityisiltä palveluntuottajilta. Valtio tukee palvelujen järjestämistä maksamalla kunnille valtionosuutta.
Kuntatalouden ABC - Tutkihallintoa.fi
https://www.tutkihallintoa.fi › kuntatalouden-abc
Valtionosuus on valtion kunnille lain perusteella maksama osuus kuntien tiettyjen palvelujen laskennallisista kustannuksista. Verotulo.
Kuntien tehtävät ja toiminta - Valtiovarainministeriö
https://vm.fi › kuntien-tehtavat-ja-toiminta
Kunnat järjestävät asukkailleen palveluita, joista suurin osa on määritelty kuntien tehtäviksi laissa. Kunnalle voidaan antaa tehtäviä vain säätämällä siitä ...
Mistä rahat kuntien palveluihin - Olli Savela
http://www.ollisavela.fi › juttu33
Kuntien palveluiden turvaaminen edellyttää ennen kaikkea vastausta kysymykseen: mistä ... Vielä 1980-luvulla kuntien verotulot ja valtionosuudet kohosivat ...
Julkiset palvelut - Valtiovarainministeriö
https://vm.fi/julkiset-palvelut
Yhteispalvelu perustuu kuntien ja valtion viranomaisten väliseen yhteistyöhön ja vapaaehtoiseen sopimiseen. Tällä hetkellä Suomessa toimii lähes 200 yhteistä asiakaspalvelupistettä. …
Valtion ja kuntien yhteistyö - Valtiovarainministeriö
https://vm.fi/kunta/valtio-kunta
Ministeriö huolehtii siitä, että kunnallinen itsehallinto otetaan huomioon, kun valmistellaan kuntia koskevia valtion toimenpiteitä. Valtion ja kuntien neuvottelumenettelyssä käsitellään kuntia …
Kuntien rahoitusperiaate - Valtioneuvosto
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi › handle › VNT...
Kuntien tulot ja valtion rooli kuntataloudessa . ... takohtaisista palveluista, kustannuksista, tuotoista sekä kunnan toimintaympäristöstä.
Kuntien tehtävät ja toiminta - Valtiovarainministeriö
https://vm.fi/-/kuntien-tehtavat
Kuntien tehtävät ja toiminta. Kunnat järjestävät asukkailleen palveluita, joista suurin osa on määritelty kuntien tehtäviksi laissa. Kunnalle voidaan antaa tehtäviä vain säätämällä siitä laissa. …
Valtionosuudet | Kuntaliitto.fi
https://www.kuntaliitto.fi › talous › kuntatalous-ja-valtio
Valtionosuusjärjestelmän tavoitteena on kuntien vastuulla olevien julkisten palvelujen saatavuuden varmistaminen tasaisesti koko maassa ...
Terveydenhuoltojärjestelmä Suomessa - EU-terveydenhoito.fi
https://www.eu-terveydenhoito.fi › terveydenhuoltojarj...
Suomessa kunnat vastaavat julkisen terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä. Terveydenhuollon palveluja järjestävät myös yksityiset yritykset ja ...
Julkinen palvelu on kunnan ja valtion vastuulla - Minilex
www.minilex.fi › a › julkinen-palvelu-on-kunnan-ja
Valtiolla on velvollisuus tarjota tiettyjä vähimmäispalveluita kansalaisilleen. Julkisen vallan on esimerkiksi tarjottava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Osa julkisista palveluista on ilmaisia, toisten ollessa puolestaan osittain tai kokonaan maksullisia. Julkisesta palvelusta käytetään myös nimeä peruspalvelu.
Valtio – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › Valtio
Valtio. Tämä artikkeli kertoo valtiosta poliittisena käsitteenä. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla. Valtio tarkoittaa sekä aluetta että oikeusjärjestelmää. Poliittisesti ja alueellisesti valtio on itsenäinen ja yhtenäinen kokonaisuus. Toisaalta se on hallinnollinen, oikeudellinen ja taloudellinen järjestelmä. [1] Julkisoikeuden mukaan valtio on ihmisyhdyskunta, joka määrätyllä alueella käyttää omintakeista ja pysyvää valtaa.
Kuntien tehtävät ja toiminta - Valtiovarainministeriö
https://vm.fi/kuntien-tehtavat-ja-toiminta
Kuntien tehtävät ja toiminta. Kunnat järjestävät asukkailleen palveluita, joista suurin osa on määritelty kuntien tehtäviksi laissa. Kunnalle voidaan antaa tehtäviä vain säätämällä siitä laissa. …
Julkinen palvelu on kunnan ja valtion vastuulla - Minilex
https://www.minilex.fi/a/julkinen-palvelu-on-kunnan-ja-valtion-vastuulla
Valtiolla on velvollisuus tarjota tiettyjä vähimmäispalveluita kansalaisilleen. Julkisen vallan on esimerkiksi tarjottava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Osa julkisista palveluista on …
Palvelut ja etuudet iäkkäille ihmisille - Sosiaali- ja terveysministeriö
https://stm.fi/ikaantyneiden-palvelut
Iäkkäiden ihmisten sosiaaliturva koostuu palveluista ja toimeentuloturvasta. Palvelut järjestetään osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Vastuu palvelujen järjestämisestä on kunnilla. Kunta …
Sosiaalihuollon valvonta - THL - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
thl.fi › fi › web
Kunnan tehtävänä on valvoa sitä, että kunnan asiakkaat saavat hoito- ja palvelusuunnitelman ja tehtyjen palvelupäätösten mukaiset palvelut. Kunnan tulee valvoa alueellaan sijaitsevien sosiaalipalveluyksiköiden toimintaa, eli sitä, pystyykö toimintayksikkö tarjoamaan asiakkaan tarvitseman hoidon ja palvelun.
Kuntien tehtävät ja toiminta - Valtiovarainministeriö
vm.fi › kuntien-tehtavat-ja-toiminta
Kuntien tehtävät ja toiminta. Kunnat järjestävät asukkailleen palveluita, joista suurin osa on määritelty kuntien tehtäviksi laissa. Kunnalle voidaan antaa tehtäviä vain säätämällä siitä laissa. Lakisääteiset tehtävät liittyvät seuraaviin palveluihin: koulutus ja varhaiskasvatus. kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalvelut.
Veroeurojen käyttö - Veronmaksajain Keskusliitto ry
https://www.veronmaksajat.fi › Tilastot › Julkiset menot
lakisääteiset työeläkkeet), kuntien järjestämät sosiaalipalvelut ja työmarkkinatuki. Julkisyhteisöt koostuvat valtionhallinnosta, paikallishallinnosta ja ...