Alttari – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › AlttariKristinuskossa alttari ( m.kreik. θυσιαστήριον, thysiastērion) on ollut alun perin pöytä, jonka ympärille seurakunta on kokoontunut nauttimaan ehtoollista. Alttari on kirkkorakennuksen visuaalinen, toiminnallinen ja sisällöllinen keskus, Kristuksen läsnäolon paikka, Herran pöytä.
Alttaritaulu – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/AlttaritauluAlttaritaulu on kristillisessä kirkossa alttarin takana yleensä oleva maalaus tai muu taideteos. Aiheet tauluihin on saatu monesti Raamatusta. Monet taulut kuvaavat Kristusta. Taulun paikalla voi olla myös esimerkiksi krusifiksi, ristiinnaulittua Kristusta esittävä veistos, tai ikkuna. Etenkin uusissa kirkoissa, moderneissa useimmin, on päädytty monesti muuhun taideteokseen kuin maalaukseen.
Sanasto - evl.fi
evl.fi › sanasto › -Vanhan kirkollisen tradition mukaan alttari sijoitetaan tavallisesti kirkkorakennuksen itäosaan. Jokainen kristitty voi rakentaa kotiinsa niin kutsutun kotialttarin, johon voi sijoittaa kynttilöitä, krusifiksin tai ikonin. Tällainen alttari on rukousalttari kotihartautta varten.
Kirkko (rakennus) – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › Kirkko_(rakennus)Kirkon itäpäädyssä sijaitsee alttari, josta jumalanpalvelusta johdetaan. Joissakin kirkkokunnissa, kuten ortodoksisissa kirkoissa, alttari on erotettu kirkkosalista ikonostaasilla, verholla tai seinällä. Läntisillä kirkkokunnilla kirkossa on erillinen puhujankoroke, jota kutsutaan saarnastuoliksi. Kirkoissa voi olla erilaisia soittimia.
Alttarit - evl.fi
evl.fi › verkkokirkko › alttaritKirkon strategiat Avaa valikko. Kirkon arvot; Kirkko ja yhteiskunta Avaa valikko. Valtionkirkko ja kansankirkko; Kirkko vaikuttajana; Kirkko ja uskonto koulussa ja päiväkodissa; Kirkko ja puolustusvoimat; Kirkon ympäristötyö; Kulttuuriperintö; Herätysliikkeet ja järjestöt; Sukuselvitys; Sukututkimus; Töissä kirkossa Avaa valikko ...