Henkilöstön kehittämisen lajeilla tarkoitetaan niitä toimia joita tehdään osaamisen parantamisen eteen; kuten esimerkiksi koulutus (Järvinen 2001, 170).
VerkkoVirastot voivat saada tukea henkilöstösuunnitelman tekemiseen henkilöstösuunnittelun sparraajien verkostolta. Lisäksi valtiovarainministeriö on …
VerkkoRehellinen, ymmärrettävä ja vuorovaikutteinen viestintä, henkilöstön osallistuminen muutoksen suunnitteluun ja toteutukseen sekä erilaiset tukitoimet ovat mielekkään …
Työpaikoilla voidaan monin eri keinoin ylläpitää hyvää työkykyä, tunnistaa työkyvyn heikkenemisen riskiryhmiä ja tukea heikentynyttä työkykyä. Alla olevien linkkien kautta löydät tietoa työhyvinvointiin ja työkykyyn vaikuttavista asioista, muun muassa johtamisesta, mielenterveydestä, työajoista ja työn imusta. Hae teemoista.
Henkilöstön kehittämisen määritelmiä ja näkökulmia on useita, hieman toisitaan poikkeavia ja riippuen myös siitä mihin tarkoitukseen niitä käytetään. Usein ja ...
Henkilöstön kehittämisen lähestymistavat voidaan jakaa niin sanotusti kahteen ääripäähän: behavioristinen ja konstruktionistinen näkemys. Näistä ensimmäinen toimintamalli on elänyt pitkään yritysten kehittämistoiminnassa. Behavioristisen näkemyksen mukaan henkilöstön kehittäminen on melko … Näytä lisää
VerkkoSatu Mäkelä : Henkilöstön kehittämisen merkitykset kunnissa – Diskurssianalyysi kuntien henkilöstö-asiakirjoista Pro gradu -tutkielma Tampereen yliopisto …
Määritelmä 1. Määritelmä 2. Tutkimuksella ja kehittämisellä (t&k) tarkoitetaan yleisesti luovaa ja systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi ja tiedon käyttämistä uusiin sovelluksiin. Tavoitteena on jotakin olennaisesti uutta. Tutkimus ja kehittäminen on ominaisuuksiltaan:
Henkilöstöjohtaminen on yrityksen johtamisen alue, jonka avulla huolehditaan liiketoiminnan tarvittavan työpanoksen ja osaamisen riittävyydestä, henkilöstön suorituskyvystä, sitoutumisesta sekä organisaation kulttuurista.
VerkkoKaikki Työhyvinvointi ja työkyky Työterveys Työturvallisuus Työelämän muutos Osaaminen ja oppiminen Työhyvinvointi ja työkyky Elintavat Työpaikalla on tärkeä …
Osaamisen kehittäminen on suunnitelmallista osaamisen ylläpitämistä ja päivittämistä tulevaisuuden tarpeita varten. Se on myös poistuvan osaamistarpeen ...
Feb 22, 2017 · Henkilöstövoimavarojen johtamisessa (HRM) tavoitteena on huolehtia, että organisaatiolla on käytettävissä sellaiset henkilöstövoimavarat, joiden avulla toiminnalle asetetut tavoitteet ovat saavutettavissa. Kuntaorganisaatioiden on hyvä tarkastella tulevaisuutta henkilöstöjohtamisen näkökulmasta.
VerkkoHenkilöstöjohtamisen avulla huolehditaan, että yrityksellä on tarpeeksi työntekijöitä, jotka pystyvät suoriutumaan yrityksen tavoitteiden mukaisesti kyseisistä tehtävistä. …
VerkkoTyöntekijöiden työhyvinvoinnista huolehtiminen ja mielekäs työ ovat kilpailuvaltteja myös henkilöstön saatavuuden ja työnantajamaineen hallinnan kannalta. Työhyvinvointia voidaan parantaa esimerkiksi …
Henkilöstövoimavarojen johtaminen (HRM) kiinnittyy organisaation perustehtävään, päämääriin ja tavoitteisiin. Henkilöstöjohtaminen on arvoprosessi HRM:n tavoitteena on …
VerkkoSosiaali- ja terveysministeriö vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valtakunnallisesta ohjauksesta ja henkilöstövoimavarojen kehittämisestä. Ohjauskeinoja ovat lainsäädäntö, suositukset, …
Pelkistetysti osaamisen johtamisella on tavoitteena varmistaa sekä organisaation nykyinen että tulevaisuudessa tarvittava osaaminen. Osaamisen johtaminen edellyttää organisaatiolta, että on …
Henkilöstön kehittämisen muotoja voidaan ryhmitellä sen mukaan, kuinka formaaleja tai epäformaaleja ne ovat. Toinen jaotteluperuste on esimerkiksi se, kehitetäänkö niillä yksilön, ryhmän vai koko yhteisön osaamista.
Henkilöstön kehittäminen edellyttää johtamisen, osaamisen ja uudistumiskyvyn sekä terveyden ja työkyvyn samanaikaista kehittämistä. Henkilöstön kehittämisen ...