Usein kysyttyä HPV-rokotuksista - THL
thl.fi › usein-kysyttya-hpv-rokotuksistaRokote on rakennettu käyttäen kahta papilloomavirustyyppiä, mutta se antaa suojaa myös seuraavaksi yleisimpiä syöpää aiheuttavia papilloomavirustyyppejä vastaan. Tällaisia ovat muun muassa HPV- tyypit 31, 33 ja 45. Ne ovat virustyyppien 16 ja 18 ”sukulaisia”, ja siksi rokote pystyy torjumaan myös niiden aiheuttamista infektioista ...
HPV-rokotukset - Sosiaali- ja terveysministeriö
stm.fi › hpv-rokotuksetHPV-rokotukset. Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä HPV-rokote on otettu mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan (STM:n asetus 410/2013). HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan syöpää estämällä viruksen aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita. Suomen rokotusohjelmaan on tarjouskilpailun kautta valittu Cervarix -rokote.
HPV- eli papilloomavirusrokote - THL
thl.fi › hpv-eli-papilloomavirusrokoteCervarix-rokote on rakennettu kahdesta papilloomavirustyypistä (HPV-16 ja HPV-18), mutta se antaa suojaa myös eräiden muiden papilloomavirusten (papilloomavirustyypit 31,33,35 ja 45) aiheuttamia infektioita vastaan. Tätä kutsutaan ristisuojaksi. Ristisuojan ansiosta Cervarix-rokote torjuu 90 % kohdunkaulan syövistä.
Poikien HPV-rokotukset - THL
thl.fi › poikien-hpv-rokotuksetPoikien HPV-rokotukset. Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotukset laajenivat koskemaan myös poikia syksyllä 2020. HPV-rokotusta tarjotaan kaikille 5.-9. luokan pojille. ( Sosiaali- ja terveysministeriön rokotusasetuksen (149/2017) muutos) Rokotusohjelman HPV-rokotukset aloitetaan 5. luokalla.
Papilloomavirusinfektio - THL
thl.fi › fi › webEnnen kuin HPV-rokote otettiin käyttöön, noin kahdeksan kymmenestä ihmisestä sai vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Joka kolmannella hieman yli 20-vuotiaalla naisella on tälläkin hetkellä korkean riskin papilloomavirusinfektio.