Tyypin 2 diabetes – riskitesti - Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi › dlk01037Dec 06, 2020 · Terveyskirjasto - Duodecim Diabetesliiton tyypin 2 diabeteksen riskitesti perustuu Kansanterveyslaitoksen (nykyään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL) laajoihin tutkimuksiin suomalaisten sairastumisvaarasta. Testin kysymykset ja riskin suuruuden arviointi perustuvat suomalaisiin tutkimuksiin, joissa on seurattu tuhansia ihmisiä.
Diabetes lapsella - Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi › dlk00114Feb 16, 2021 · Alkuvaiheen oireet Lapsuuden diabetes alkaa tyypillisin oirein, joita ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, uudelleen alkanut kastelu, vatsakivut, oksentelu, väsymys, huono ruokahalu ja joskus laihtuminen. Imeväisellä voi alkuvaiheessa olla hengitysvaikeutta ilman merkittäviä muita oireita ja löydöksiä.
Diabetes - Duodecim Terveyskirjasto
https://www.terveyskirjasto.fi/khp0006622.5.2018 · Diabetes on vanhastaan jaettu muotoihin tyyppi 1 ja tyyppi 2. Nämä ovat kuitenkin diabeteksen ääripäitä. Diabeteksesta on olemassa myös muita alatyyppejä. Tyypin 2 diabetes alkaa tavallisimmin aikuisena. Sairastunut on usein ylipainoinen (keskivartalolihava) ja hänen verenpaineensa tai veren rasva-arvonsa ovat koholla (ns. metabolinen oireyhtymä).
Tyypin 1 diabeteksen hoito - Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi › dlk00774Aug 30, 2021 · Terveyskirjasto - Duodecim Keskeistä Tyypin 1 diabeteksen toteamisen jälkeen aloitetaan yksilöllisesti annosteltava insuliinipuutoksen korvaushoito ja omahoidon ohjaus. Haiman puuttuva insuliinieritys korvataan annostelemalla erilaisia insuliinivalmisteita pistoksina tai pumpulla ihonalaiseen rasvakudokseen.
Diabetes (”sokeritauti”) - Terveyskirjasto
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk0001130.8.2021 · Diabetes on ryhmä aineenvaihduntasairauksia, joita yhdistää häiriö haiman insuliinintuotannossa ja pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri (veriplasman glukoosipitoisuus). Diabetesta tunnetaan useita eri tyyppejä. Päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen rajat eivät aikuisella aina ole selkeät; …
Tyypin 2 diabeteksen hoito - Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi › dlk00775Aug 17, 2021 · Lääkärikirja Duodecim Sairaudet Hormonit ja aineenvaihdunta Diabetes Tyypin 2 diabeteksen hoito Tyypin 2 diabeteksen hoito Lääkärikirja Duodecim 17.8.2021 Sisätautien erikoislääkäri Pirjo Ilanne-Parikka Tyypin 2 diabeteksen hoidon tavoitteet Tyypin 2 diabetes ja laihduttaminen Tyypin 2 diabetes ja ruokailutottumukset Tyypin 2 diabetes ja liikunta
Diabetes
https://www.kaypahoito.fi/kht0006326.3.2018 · Diabetes ei ole yhtenäinen sairaus, vaan se voidaan ilmiasunsa tai etiologiansa perusteella jakaa eri tyyppeihin, joista yleisimmät ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes sekä sekundaarinen diabetes. Tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes edustavat sairauden ääripäitä, joiden väliin mahtuu paljon potilaita, joilla on molempien pääryhmien piirteitä.
Diabetes - THL
https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/diabetesDiabetes. Diabetes on ryhmä taustaltaan ja ilmiasultaan erilaisia sairauksia, joita yhdistää pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri (suurentunut plasman glukoosipitoisuus). Kohonnut verensokeri johtuu joko insuliinihormonin puutteesta, heikentyneestä vaikutuksesta elimistössä (insuliiniresistenssi) tai näistä molemmista.
Diabetes - Diabetesliitto
https://www.diabetes.fi/diabetesYleistä diabeteksesta Diabetes on yhteisnimi joukolle sairauksia, joita kaikkia yhdistää liian korkea verensokeri. Diabetestyyppejä ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes, raskausdiabetes, LADA- ja MODY -diabetes, sekä muista syistä johtuva diabetes. Tutustu diabetestyyppeihin ja niiden hoitoon. Onko minulla diabetes? Onko minulla diabetes?
Diabetes (”sokeritauti”) - Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi › dlk00011Aug 30, 2021 · Terveyskirjasto - Duodecim Keskeistä Diabetes on monimuotoinen ryhmä aineenvaihduntasairauksia, joita yhdistää häiriö haiman toiminnassa ja kohonnut verensokeri. Hoidon perusta kaikissa diabetestyypeissä on painon ja verensokerin hallintaa sekä sydän- ja verisuoniterveyttä edistävä elintapahoito.