Perinnöllinen sairaus – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › Perinnöllinen_sairausNämä sairaudet voidaan jakaa geenin sijainnin perusteella autosomisiin sekä X - tai Y-kromosomissa periytyviin sairauksiin ja ilmenevyyden perusteella resessiivisesti (peittyvästi) tai dominoivasti (vallitsevasti) periytyviin sairauksiin. Autosomeissa resessiivisesti periytyviä tauteja tunnetaan hieman alle 2 000 ja autosomeissa ...
Autosomi – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › AutosomiAutosomi. Autosomit ovat kromosomeja, jotka eivät vaikuta yksilön sukupuolen määräytymiseen. Autosomeja ovat siis kaikki kromosomit sukupuolikromosomeja lukuun ottamatta. Ihmisellä autosomipareja on 22 (kromosomit 1–22). [1] Niiden lisäksi ihmisellä on kaksi sukupuolikromosomia.
Alleeli – Wikipedia
fi.wikipedia.org › wiki › AlleeliKaikki autosomaaliset alleelit eivät noudata yksinkertaista dominoiva/resessiivinen alleeli -tyyppistä periytymistä. Sukupuolikromosomien, mitokondrioiden ja kloroplastien alleelien periytyminen poikkeaa myös edellä kuvatusta autosomaalisesta periytymisestä.
Autosomi – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/AutosomiAutosomit ovat kromosomeja, jotka eivät vaikuta yksilön sukupuolen määräytymiseen. Autosomeja ovat siis kaikki kromosomit sukupuolikromosomeja lukuun ottamatta. Ihmisellä autosomipareja on 22 (kromosomit 1–22). Niiden lisäksi ihmisellä on kaksi sukupuolikromosomia. Naisella X ja X ja miehellä X ja Y.
Perinnöllinen sairaus – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Perinnöllinen_sairausPerinnölliset sairaudet ovat virheellisten geenien aiheuttamia sairauksia. Niissä sairastunut on saanut taudin aiheuttavan mutatoituneen alleelin ainakin toiselta vanhemmistaan. Perinnölliset sairaudet voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, monogeenisiin, eli yhdestä geenistä johtuviin, ja polygeenisiin, eli useista geeneistä johtuviin. Yleensä perinnöllisistä sairauksista puhuttaessa tarkoitetaan lähinnä monogeenisiä sairauksia, joita tunnetaan yli 5 000. Polygeeniset sairaudet …